Tips bij huishoudelijke hulp

17-05-2016

Of het nu noodzaak is of gemak: een huishoudelijk hulp is in ieder huishouden van harte welkom. Denkt u er ook over na om iemand aan te nemen die u helpt in de huishouding? Doorloop dan onderstaand stappenplan, opgesteld door de onafhankelijke ledenvereniging van Kruiswerk Achterhoek (www.kruiswerk.nl). 

 

Stap 1: Kies een betrouwbare hulp 

Huishoudelijke hulp wordt veel als bijverdienste gebruikt. Een huishoudster die u zwart betaalt, is vaak goedkoper, maar biedt ook meer onzekerheden, zoals geen vervanging bij ziekte en vakantie. Het is dus raadzaam om een hulp in te schakelen via een schoonmaakbedrijf of een vereniging bij u in de buurt. Zij garanderen kwaliteit, zekerheid en betrouwbaarheid. Alle werknemers zijn uitgebreid gescreend. 

 

Stap 2: Maak duidelijke afspraken 

Voordat de huishoudelijke hulp aan het werk gaat, is het belangrijk om bij het intakegesprek duidelijke afspraken te maken met elkaar. Als u kiest voor een erkende hulp, worden onderstaande punten standaard met u doorgenomen. 

- De dagen en tijdstippen waarop u hulp wilt; 

- De kosten per uur en hoe u deze dient te voldoen; 

- De taken; 

- De schoonmaakspullen. 

 

Stap 3: Ga na of u recht heeft op een vergoeding voor huishoudelijke hulp vanuit de Wmo 

Als u een huishoudelijke hulp wilt vanuit gemak, zult u de kosten zelf moeten betalen, maar wanneer u door een lichamelijke beperking (door bijvoorbeeld een ongeval, ziekte of ouderdom) niet meer in staat bent om het huishouden zelf te runnen, kunt u aanspraak maken op de Wmo. Om in aanmerking te komen voor een vergoeding vanuit uw gemeente, moet u een indicatie hebben. De gemeente gaat dan samen met u kijken of er huishoudelijke hulp nodig is, voor welke taken en voor hoeveel uur. Neem hiervoor contact op met uw gemeente. 

 

- Indien u de kosten zelf betaalt, kies een reëel bedrag 

Ook voor huishoudelijke hulp geldt: goedkoop is duurkoop. Interieurverzorging wordt vaak ten onrechte als een minderwaardig beroep gezien, terwijl het keihard werken is. Het is dus wel zo motiverend om daar ook naar te betalen. De kosten voor een huishoudelijke hulp variëren tussen € 10,- en € 20,- per uur, waarbij € 15,- een redelijke prijs is. 

 

- Indien u recht heeft op een vergoeding, kies tussen natura en PGB 

Als blijkt dat u onder de Wmo valt, kunt u kiezen uit een aantal zorgaanbieders die de gemeente u aanreikt (zorg in natura) of een PGB-budget. Het PGB-budget is een bepaald bedrag dat u vrij kunt besteden om zelf huishoudelijke hulp te regelen. Dit kan bij een organisatie zijn, een andere dan de gemeente u aanbood, maar mag ook door familie worden ingevuld.

Terug naar het blog

Reacties

Reageren

ADVERTORIAL

Y-Publicaties

LOGOLINKS