Nieuws

 • Er komt een onafhankelijk onderzoek naar de uitvoering van de Wmo in de gemeente Lingewaard (dat bestaat uit Gendt, Huissen en Bemmel (foto)). Dat is de uitkomst van een spoeddebat in de gemeenteraad donderdagavond.
 • De gemeente Delft wil de uitvoering van de Wmo en de Jeugdhulp verzelfstandigen. De BV die hiervoor wordt opgericht, moet op 1 januari 2018 operationeel zijn. Ontvlechting uit de gemeentelijke organisatie is het einddoel op 1 januari 2019.
 • Wethouder Bernard Minderhoud is donderdagavond tijdens de 'oordeelvormende' vergadering van de gemeenteraad in Pijnacker-Nootdorp het vuur na aan de schenen gelegd.
 • De huishoudelijke hulp in Lelystad kent onvoldoende samenhang in de verdeling van bevoegdheden, taken en verantwoordelijkheden tussen gemeente en ketenpartners. Bovendien is er minder huishoudelijke ondersteuning geleverd dan mogelijk was geweest binnen het beschikbare budget. Dit blijkt uit een onderzoek van de rekenkamer Lelystad.
 • Twee derde van de familieleden van mensen met een verstandelijke beperking is niet op de hoogte van het recht op onafhankelijke cliëntondersteuning waarin de Wmo voorziet. Daarnaast hebben bijna zes op de tien geen weet van het Wmo-loket of het sociaal wijkteam. 

Laatst verschenen in WMO Magazine

WMO Magazine februari 2016

Wageningen wil de burger zoveel mogelijk invloed geven bij de invulling van het sociaal beleid. Hoe pak je dat aan?

Laatste reacties

 • Joze
  Een voorbeeld voor andere gemeenten. Chronisch zieken met beperkingen hebben een opeenstapeling aan ziektekosten en is niet meer bij de belasting te declareren. De partner van de chronisch zieke moet werken om de eigenbijdragen te betalen. Wat eigen bijdrage is niet erg, maar als je meerdere dingen al hebt gedaan zoals aanpassingen aan huis en al de andere dingen dan kost je dat een vermogen. Heb je dan nog huishoudelijke hulp nodig dan wordt de eigenbijdrage heel erg hoog. Je krijgt levenslang, je wordt gestraft omdat het je is overkomen dat je chronisch ziek bent geworden. terwijl je er zelf helemaal niets aan kunt doen. Heel oneerlijk, en verdrietig. Veel succes, dat andere gemeenten zullen volgen.
 • Ad Hoendervangers
  Daar gaan we weer, ouderen die gebeld worden met een aantal vragen begrijpen dat niet, horen het vaak niet. Dus komt er een positieve uitslag uit. Dat is dan een vertekend beeld wat er werkelijk speelt. De theorie en wat er in de praktijk speelt.
 • Wim Peters
  Lijkt me niet helemaal correct, deze uitspraak van dhr. van den Bosch. Voor zoverre hij doelt op onderbesteding in de functie begeleiding heeft hij helemaal gelijk. Voor zover hij doelt op de - inmiddels gebleken onterechte - bezuinigingen op de hulp bij het huishouden geeft hij een te positief beeld: gemeenten hebben zich tegen beter weten in (zij waren gewaarschuwd, ruim tevoren) gewaagd aan onmogelijke bezuinigingsoperaties en hebben daarmee burgers is de waagschaal gesteld. Dat kan ik niet als erg netjes bestempelen. Daar mag "Den Haag" wel degelijk kritiek op hebben!

WMO in praktijk

Tijd voor een nationale cultuurverandering

Wil de Wmo echt tot een ander sociaal domein leiden, dan moet iedereen een omslag maken: van burgers tot bestuurders, van ambtenaren tot zorgprofessionals. Het is tijd voor een nationale cultuurverandering, betoogt Christian de Kriek.

Lees verder

Tips bij huishoudelijke hulp

Of het nu noodzaak is of gemak: een huishoudelijk hulp is in ieder huishouden van harte welkom. Denkt u er ook over na om iemand aan te nemen die u helpt in de huishouding? Doorloop dan onderstaand stappenplan, opgesteld door de onafhankelijke ledenvereniging van Kruiswerk Achterhoek.

Lees verder

'Sociale adviesraad, maak een keuze!'

Volgens Inge van Dommelen (bureaucoördinator Koepel Adviesraden Sociaal Domein) zijn er twee belangrijke redenen die adviesraden nopen tot een heldere positiebepaling.

Lees verder

De Koepel in 2016

Hoe ziet de rol van de Koepel Adviesraden Sociaal Domein (voorheen de Koepel Wmo-raden) eruit? In Wmo Magazine nummer 1, 2016 spreekt voorzitter Bert Holman klare taal.

Lees verder

Meer artikelen

ADVERTORIAL

Y-Publicaties

LOGOLINKS