Arts betuigt spijt over wijzigen Wmo-advies

18-01-2018

De arts die op aanwijzingen van de gemeente Lingewaard zijn advies aanpaste bij een Wmo-aanvraag van een vrouw uit Bemmel, had dat niet moeten doen. 'Ik had mijn poot stijf moeten houden,' zei hij dinsdag volgens De Gelderlander voor het tuchtcollege.

Het regionaal tuchtcollege voor de gezondheidszorg boog zich in de rechtbank in Zwolle over de klacht van de vrouw (ze is ook fractievoorzitter van de SP) die door de gemeente Lingewaard haar aanvraag voor bekostiging van een rolstoel en een aangepast aanrecht geblokkeerd zag. Ze had in juli vorig jaar op het gemeentehuis in Bemmel een gesprek met een arts die haar aanvraag beoordeelde. De betreffende arts dacht dat haar aanvraag wel snor zat, maar waarschuwde dat de gemeente zelf een besluit neemt. 

Consensus
Uit de mailwisseling tussen hem en ambtenaren – die maar ten dele is overlegd aan het tuchtcollege – blijkt dat de gemeente een veel scherper rapport wilde. De termijn was bijna verstreken, waardoor een dwangsom voor de gemeente dreigde. 'Ik zoek te veel naar consensus,' zei de arts tegen het college. Hij wilde dat zijn advies overeind bleef, maar ook dat het rapport scherper werd om tegemoet te komen aan de gemeente. 'Ik had moeten zeggen: dit is mijn advies en hier moet u het mee doen.'

Oordeel al geveld
Op basis van het rapport wees de gemeente haar aanvraag af. De aanpassingen die de gemeente verzocht, kwamen uit een mail van de arts zelf. Ook wordt de arts verweten dat hij het beroepsgeheim schond. Een negatief oordeel over de arts is echter al in de media geveld, zei de advocaat van de arts. Het vonnis volgt begin maart.

Terug naar het nieuws overzicht

Reacties

Reageren

ADVERTORIAL

Y-Publicaties

LOGOLINKS