Coalitie Amstelveen tegen lagere eigen bijdrage

25-07-2017

De complete oppositie in de Amstelveense gemeenteraad vindt dat de eigen bijdrage van mensen met een minimaal inkomen voor de Wmo omlaag moet. Maar de coalitie is tegen en daarmee de meerderheid.

De ChristenUnie in Amstelveen (foto) diende onlangs met steun van de andere oppositiepartijen (CDA, OCA, SP en GroenLinks) een motie in. Daarin werd gevraagd om een inkomensafhankelijke eigen bijdrage voor de Wmo-zorg, omdat nu sommige mensen uit financiële overwegingen geen beroep doen op deze wet. De eigen bijdrage moet substantieel omlaag voor mensen tot 130 procent van de bijstandsnorm en AOW-gerechtigden met een inkomen tot 23.525 euro, vindt Bert de Pijper van de ChristenUnie.

Niemand in de kou
Wethouder Herbert Raat van Zorg (VVD) zei dat de gemeente voor iedereen maatwerk levert. ‘Wij laten niemand in de kou staan,’ zei hij volgens de website www.amstelveen.blog.nl. Tijdens een raadscommissievergadering had Raat betoogd dat mensen die keurig hebben gespaard veel meer moeten betalen (doordat voor hen allerlei toeslagen voor voorzieningen wegvallen) dan degenen die al hun geld uitgeven.

Maatwerk
Dat ontlokte Martin Kortekaas, fractievoorzitter van GroenLinks, de opmerking dat een grote groep mensen niet de gelegenheid heeft gehad te sparen. In Amsterdam is er voor hen een oplossing bij betalen aan de Wmo gekomen. Maar Raat bleef erbij dat in Amstelveen nu eenmaal maatwerk wordt geleverd. ‘Als men echt niet kan betalen, regelen wij dat serieus.’ Bert de Pijper: ‘Als het allemaal zo goed gaat in Amstelveen, is er dan niet de ruimte bij B en W om iets ruimhartiger te zijn voor deze groep?’

Terug naar het nieuws overzicht

Reacties

Reageren

ADVERTORIAL

Y-Publicaties

LOGOLINKS