'Met deze kortingen gaat het vreselijk mis'

18-11-2015

Het kabinet moet de nieuwe verdeelmodellen voor Wmo en jeugdhulp minder snel invoeren dan gepland en de effecten van invoering zorgvuldig monitoren. Dat schrijven zo'n twintig gemeenten in een brief aan de leden van de vaste commissies voor VWS en SZW.

Twintig gemeenten onder aanvoering van Lelystad willen met de brief aandacht voor de effecten van de introductie van de objectieve verdeelmodellen. De gemeenten waarschuwen dat wanneer deze budgetkortingen onverkort van kracht blijven het de komende jaren 'vreselijk mis' dreigt te gaan bij de uitvoering van de taken op het gebied van de Wmo en de jeugdhulp. Naast Lelystad hebben ook Assen, Oosterhout, Zeist, Smallingerland, Roermond, Den Helder, Veenendaal, Bergen op Zoom, Roosendaal, Almelo, Hoogeveen, Kampen, Middelburg, Sudwest Fryslan en Barneveld de brief ondertekend. Elf andere gemeenten steunen de oproep.

Onverklaarbare effecten
Het grootste knelpunt is volgens de gemeenten de herverdeling voor 2016. Met het nieuwe verdeelmodel worden verschillende gemeenten geconfronteerd met forse nadelige en volgens hen onverklaarbare herverdeeleffecten. In sommige gevallen loopt de aanvullende budgetkorting op tot meer dan dertig procent. ‘Alles bij elkaar resulteren deze ontwikkelingen zeker voor onze groep gemeenten in een volstrekt onverantwoord bezuinigingstempo en dreigt disbalans in de financiële huishouding van onze gemeenten’, aldus de gemeenten in de brief.

Lange wachtlijsten
De gemeenten vrezen onverantwoorde druk bij instellingen en professionals. De minimale kwaliteitseisen zullen dan niet meer gerealiseerd kunnen worden, aldus wethouder Jop Fackeldey (foto, PvdA) van de gemeente Lelystad, woordvoerder van de gemeenten. Ook voorspelt hij lange wachtlijsten en kwetsbare inwoners die tussen wal en schip dreigen te komen. 'Voor de effecten van deze nieuwe budgetkortingen zou u de verantwoordelijkheid niet moeten willen nemen. Wij kunnen hem niet nemen’, aldus Fackeldey.

'Banale vraag? Nee'
In een column op Flevozine, de digitale 'zakenportal van Flevoland', voegde Fackeldey daar afgelopen vrijdag aan toe: 'Als voorzitter van wat we zijn gaan noemen de "stuurgroep nadeelgemeenten" ben ik een lobby begonnen. We willen – ook in financieel opzicht – meer tijd hebben om de effecten van de overschakeling naar zogenaamde objectieve verdeelmodellen te implementeren. Is dit nou een banale vraag om meer geld? Nee, dat is het niet. We springen in de bres voor al die instellingen en klanten in de jeugdzorg die de dupe dreigen te worden van de Haagse financiële logica.'

Verdedigingslinie
Fackeldey vervolgt: 'Wanneer deze budgetkortingen onverkort van kracht blijven, dreigt het de komende jaren vreselijk mis te gaan bij de uitvoering van de taken die die gemeenten sinds begin dit jaar hebben op het gebied van de Wmo en de jeugdhulp. Natuurlijk werpt Den Haag de ene verdedigingslinie na de andere op. Een wij proberen daar steeds bressen in te slaan. De wethouder als actievoerder, zal ik maar zeggen.'

Fotograaf: Fotostudio Wierd

Terug naar het nieuws overzicht

Reacties

Reageren

ADVERTORIAL

Y-Publicaties

LOGOLINKS