Ouderen-taxi kost Gelderse gemeenten veel geld

02-02-2018

Het vervoer van ouderen die slecht ter been zijn en minder-validen kost negentien Gelderse gemeenten 'klauwen vol geld', aldus De Gelderlander. Zo had Wijchen (foto) voor dit Wmo-vervoer in 2017 drie ton opzij gezet, maar vermoedelijk is 450.000 euro nodig. 

Dit 'doelgroepvervoer' wordt in de regio uitgevoerd door Avan, sinds anderhalf jaar de opvolger van de regiotaxi van de Stadsregio. In alle negentien gemeenten verzorgt Avan het Wmo-vervoer: cliënten die niet met het reguliere openbaar vervoer meekunnen. In ongeveer de helft is Avan ook verantwoordelijk voor het leerlingenvervoer: kinderen die wat verder moeten reizen om naar een speciale school te kunnen gaan. 

Ver uit elkaar
Naar nu is gebleken, lopen de begroting van afgelopen jaar en de werkelijke kosten ver uit elkaar. Daarom geeft het Wijchense college van B en W een 'voorwaarschuwing': waar 297.500 euro in de begroting was opgenomen, lijkt de jaarrekening 150.000 euro hoger uit te vallen. 

Beuningen en Druten
Ook Beuningen en Druten moeten dieper in de buidel tasten voor dit doelgroepvervoer. Beuningen heeft nog geen idee hoe fors de overschrijding uitvalt. Druten wel, maar daar wil wethouder Sjef van Elk volgende week eerst met zijn collega-wethouders over praten. In tegenstelling tot Wijchen heeft Druten ook het leerlingenvervoer – dat nog veel meer kost – al bij Avan ondergebracht. Daarom staat Avan in de Drutense begroting voor ongeveer 450.000 euro.

Enorme tekorten terugdringen
De grote budgetoverschrijdingen mogen ook bijzonder worden genoemd, omdat niemand - noch bij Avan, noch bij de gemeenten - helemaal helder heeft waar die extra kosten vandaan komen. 'Daar wordt momenteel onderzoek naar gedaan,' zegt Wijchens wethouder Paul Loermans. 'Op 15 maart moet daarover meer bekend zijn. En ook hoe we die enorme tekorten dit jaar kunnen terugdringen.'

Wijchen
In Wijchen krijgen ongeveer duizend inwoners de mogelijkheid om vanwege hun beperking met de Avan-taxi te reizen. Uit gegevens blijkt dat zij afgelopen jaar ongeveer tien procent meer ritten hebben gemaakt dan in 2016. Maar dat verklaart nog niet de budgetoverschrijding van vijftig procent. 

Wijchen dubt nu of het vanaf komende zomer ook het leerlingenvervoer bij Avan moet onderbrengen. Dat hangt mede af van de rapportages over de overschrijdingen van afgelopen jaar. Loermans: 'We hebben nu een goed lopend systeem met een ander vervoersbedrijf, waarmee we eventueel ook het contract twee jaar kunnen verlengen. Daar staat tegenover dat leerlingenvervoer over vaste routes en aantallen mensen gaat, dus die kosten lijken beter voorspelbaar.' Het Wijchense leerlingenvervoer gaat over 140 kinderen en een budget van 450.000 euro.

Terug naar het nieuws overzicht

Reacties

Reageren

ADVERTORIAL

Y-Publicaties

LOGOLINKS