Rucphen wil zorggeld gebruiken voor scholen

30-11-2017

Het gemeentebestuur wil 2,3 miljoen euro aan opgebouwde reserves in het sociaal domein achter de hand houden voor risico's die kunnen ontstaan als drie Willebrordse schoolgebouwen plaatsmaken voor nieuwbouw. Het ziet geen andere bron om dit af te dekken. De KBO is verbaasd.

De KBO uit Sprundel benutte dinsdagavond dit agendapunt in de adviescommissie Maatschappelijke Aangelegenheden om er juist op te wijzen hoe moeilijk het is om ouderen van (huishoudelijke) hulp te voorzien. Inspreker Cees van Oorschot, zelf cliëntondersteuner, bracht voor het voetlicht dat het al een heel gevecht is om er voor een hulpbehoevende een half uurtje thuiszorg er bij te krijgen. Hij toonde zich 'verbaasd' dat miljoenen die door het rijk zijn versterkt mogelijk anders worden aangewend. 'Zorg dat het wordt besteed waarvoor het bestemd is.'

Ingetogen noodkreet
'Zijn ingetogen noodkreet maakte indruk,' schrijft het AD. Dat niet gebruikt zorggeld de algemene reserves moet aanvullen gaat er vooral bij de oppositie niet in. Die gebruikte woorden als 'verbijstering' (D66) en 'onbegrijpelijk' (CDA), terwijl de PvdA van een 'rammelend en onzorgvuldig voorbereid' voorstel sprak. 

Tijdig geld apart
Alom leeft de vraag waarom niet tijdig geld apart is gezet voor het vervangen van verouderde schoolgebouwen. Ook de coalitiepartijen RVP en VVD plaatsten daar hun vraagtekens bij. Dat er na de fusie van de scholen ook gekeken moet worden naar een eigentijds onderkomen oogst overigens wel brede instemming. 

Boetekleed
Wethouder Martien de Bruijn trok het boetekleed aan over de weg die naar dat doel leidt en sprak van 'een puzzeltje dat nog gelegd moet worden'. De raad krijgt een totaalvoorstel met keuzevarianten, waarin ook de bekostiging en risico's in beeld worden gebracht. Dat mikt op nieuwbouw die in 2020 gereed is.

Noord-Brabant
Rucphen is een gemeente tussen Roosendaal en Etten-Leur in Noord-Brabant. Het heeft ruim 22.000 inwoners en bestaat uit de plaatsen Rucphen, St. Willebrord (foto), Sprundel, Schijf en Zegge. 

Terug naar het nieuws overzicht

Reacties

Reageren

ADVERTORIAL

Y-Publicaties

LOGOLINKS