Zeven gemeenten versoepelen HH-regels

15-12-2017

Zeven gemeenten in Noordoost-Brabant versoepelen de regels bij de toekenning van huishoudelijke hulp. Vanaf 1 januari spelen ze 'ruimhartiger en flexibeler' in op wensen van cliënten. Daar hoort bijvoorbeeld het schoonmaken van de afzuigkap bij.

Volgens het Brabants Dagblad gaat het om de gemeenten Meierijstad, Bernheze, Boekel, Landerd, Oss, Sint-Anthonis en Boxmeer. Cliënten kunnen straks indien nodig tijdelijk meer hulp krijgen. Ook zullen de huishoudelijke hulpen incidenteel klussen doen die eerder uit den boze waren: gordijnen wassen, lamellen reinigen, binnen de ramen zemen of bijvoorbeeld de koelkast of de afzuigkap schoonmaken. Al met al zal er meer maatwerk geleverd worden. Zo kan het bijvoorbeeld nodig zijn dat de hulp vaker komt als de cliënt last heeft van allergieën.

Kost extra geld
Uiteraard kost dat alles wel geld. Naar verwachting is de gemeente Meierijstad bijvoorbeeld jaarlijks 500.000 euro extra kwijt aan huishoudelijke hulp via de wmo. De gemeente stelt dan ook 3,7 miljoen euro in plaats van 3,2 miljoen euro voor 2018 beschikbaar voor huishoudelijke hulp via de wmo. Oss verwacht jaarlijks zo'n 660.000 euro extra kwijt te zijn.

Kanttekening
Toch is daarbij wel een kanttekening te maken, meldt het Brabants Dagblad. Per 1 januari vervalt namelijk de huishoudelijke verzorging toelage (HVT), waarbij mensen buiten de Wmo om voor 7,50 euro per uur (extra) huishoudelijke hulp konden inhuren. Daar zijn de zeven gemeenten dus vanaf 1 januari juist geen geld meer aan kwijt. Het gaat dus gedeeltelijk om een verschuiving van geld binnen de gemeente.

Terug naar het nieuws overzicht

Reacties

Reageren

ADVERTORIAL

Y-Publicaties

LOGOLINKS